“Nem aktuális” – egy kormánytag tájékoztatta így a Velencei kihelyezett Fidesz-frakció ülése közben munkatársunkat arról, hogy Orbán Viktor levette a napirendről a lex CEU módosítását a “Soros-terv” ellenes konzultáció miatt. – írja az ATV.hu

A kormányfő azután döntött így, hogy Merkel kijelentette: októberben “előveszik” Magyarországot az uniós csúcson.

“Nem aktuális” – egy kormánytag tájékoztatta a Velencei kihelyezett Fidesz frakció ülése közben munkatársunkat arról, hogy Orbán Viktor levette a napirendről a lex CEU módosítását a Soros-terv ellenes konzultáció miatt. Így a miniszterelnök nem is vetette fel a beszédében tegnap a zárt ülésen a lex CEU megnyitását, így nem is vitáztak/szavaztak róla.

A kormányfő azután döntött így, hogy Angela Merkel a Berliner Zeitung interjúban kijelentette: októberben “előveszik” Magyarországot az uniós csúcson. Orbán Viktornak kell, hogy legyen hivatkozási alap, hogy a magyar nép elutasítása legitimálja kérlelhetetlen kötelező kvóta ellenességét.

Most “ezerrel” támadják “Soros-tervet”,  azaz a felülről nyitott uniós kvótát. Ebben a helyzetben Orbán Viktor nem tehet gesztust Soros György egyetemének

– mondta egy kormány közeli forrás, miért vette le a napirendről az esetleges módosítást a miniszterelnök.

Ez viszont csak azt jelenti, hogy “egyelőre” nincs napirenden a szabályozás módosítása, a határidők meghosszabbítása, “mert néppárti-német részről, de Brüsszelből is nagy a kormányon a nyomás.

Múlt pénteken, szintén kormányzati forrásból az az információ jutott el munkatársunkhoz, hogy akár már a jövő héten, Velencén, a Fidesz kihelyezett frakcióülésén eldőlhet a CEU sorsa. Azaz, hogy a kormánytöbbség a 18-án kezdődő őszi parlamenti ülésszak alatt megnyissa, módosítsa-e a lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvényt – mondta az atv.hu-nak egy kormánytag. A CEU részéről szeretnék elérni, hogy hosszabbítsák meg a törvényben megszabott december 31-ei határidőt, hogy teljesíteni tudják az amerikai kampusz létrehozásának a feltételét.

Magas rangú forrásunk szerint Orbán Viktor mérlegeli: eleget tegyenek-e a CEU kérésének, és meghosszabbítsák-e az év végén lejáró határidőt az amerikai kampusz létrehozására. Ez viszont a lex CEU-törvény módosítását is jelentené. A korábbi kormánypárti nyilatkozatok fényében forrásunk a törvénymódosításra lát kisebb esélyt, de nem zárja ki ezt sem.

A Fidesz néppárti pártcsaládja, és a frakcióvezető, Manfred Weber részéről is elvárás a lex CEU módosítása – ebben az esetben lesz védhető a Fidesz, illetve az Orbán-kormány az európai parlamenti vitákban, például ha a hetes cikkely alkalmazásáról döntenek Magyarországgal szemben.

atv.hu