Állást foglalt az ex-MTA elnök, egy volt alkotmánybíró, és az Akadémia is. – írja a Mérce.hu

Forrás: Youtube.com /
László Domokos

A Klubrádió vendége volt Pálinkás Jószef, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, és volt MTA-elnök, akit az interjú során a Magyar Tudományos Akadémia átszervezéséről kérdeztek.

Ahogy arról többször is beszámoltunk, a kormány az MTA-t úgy alakítaná át, hogy a kutatóintézetek mintegy egymilliárd forintos alaptámogatásának megszűnésével is járó, pályázati alapú finanszírozási rendszerre térnének át, valamint a kutatóhálózatokat leválasztanák az intézményről. A tervvel a kutatók nem értenek egyet, az MTA előtt lezajlott tüntetés után pedig az elnökség is nemet mondott a tervezett átalakításra, és feltételekhez kötötte a pályázatok benyújtását.

Pálinkás elmondta, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem mert volna olyan stílusban beszélni az akadémia elnökével, ahogy azt Palkovics László teszi. Szerinte Lovász László elnök, aki a világ legjobb matematikusa egyben, kész a kompromisszumokra, és az alelnökök is világosan gondolkoznak, a probléma viszont az, hogy a kormányzat és a miniszer nem tett le az asztalra semmi olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna.

Hozzátette azt is, hogy egyáltalán nem ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, ahhoz azonban több éves ütemterv szükséges, erről pedig egyelőre nem lehet tudni semmit, ahogy a döntéseket meghozó személyekről sem.

Szintén a Klubrádióban szerepelt Vörös Imre, volt alkotmánybíró is, aki ennél egy fokkal messzebbre is ment: az álláspontja szerint ugyanis a költségvetési törvényben rögzített forrásokat törvénytelen megpályáztatni az akadémiai intézményekkel, ha pedig Palkovics mégis ezt tenné, bűncselekményt – költségvetési csalást – követne el. A volt alkotmánybíró szerint a Legfőbb Ügyészségnek ezért saját hatáskörben nyomozást kellene elindítania.

Mellettük pedig a Magyar Tudományos Akadémia is megszólalt az ügyben, közleményt adtak ki, amelyben az Aranycsapat példáján mesélik el, miért nem érdemes szétverni az MTA kutatóhálózatát. Mint írják, „nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat”.

A közleményben több grafikonnal illusztrálják, hogy miért az MTA az a „topcsapat”, amire alapozhat a magyar tudományos élet és az ország.

Forrás: merce.hu

Az MTA kutatói a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményesek az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Az ERC-ben, amely a tudomány Bajnokok Ligája, egy önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató akár ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat.

InstaCash Banner 336x280