Napi egy-két kávét nyugodtan helyettesíthetünk bármelyik energiaitallal, de nagy mennyiségben káros, alkohollal keverve életveszélyes is lehet. A magas cukortartalom csak hab a tortán, hosszú távon viszont nem kevésbé káros. – írja a 24.hu

Fotó: Thinkstock

Ha tényleg szomjas vagy, igyál vizet

– hangzott szüleink feddése a ’80-as években, amikor kóláért, traubiért, „meggymárkáért” nyaggattuk őket.

Az egészség- és pénztárcakímélő mondat most a modern táplálkozástudomány egyik tételmondata, az elhízás elleni harc fontos alapköve. A baj csak az, hogy a divat szülte közízlés magasról tesz a régi bölcsességre, és mára szintet léptünk: cukros üdítők helyett sokan már energiaitalokat isznak víz helyett is számolatlanul, bulikon pedig alkohollal keverik.

Ízlés dolga nem lehet vita témája, csakhogy a míg vörösboros kóla egyszerűen csak rettenetesen rossz, fejfájás ízű és hizlaló a jó öreg fröccshöz képest, addig az energiaitallal vegyített alkohol kifejezetten veszélyes. Főleg fesztiválszezonban. No, de kezdjük az elején, hogy a végén kijelenthessük:

önmagában semmi gond nincs a serkentő italokkal, ha tartjuk a mértéket.

A koffeinből lehet probléma

A Magyarországon is kapható több tucatnyi energiaitalban egyetlen közös, ám annál lényegesebb összetevőt találunk: élénkítő hatásukat a koffein adja. Korábban sok termékben használtak taurint is, mert a két anyag növeli egymás hatását, ám mióta utóbbi a népegészségügyi termékadó hatálya alá esik, a legtöbb gyártó kivette a termékeiből, vagy minimálisra csökkentette a mennyiségét.

Marad tehát a koffein, ami miatt egyesek legális drogként, folyékony méregként tekintenek az energiaitalokra, míg kedvelőik a kávéhoz mérik. Maradjunk is ennél az összehasonlításnál – javasolja Abonyi Orsi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember:

Egy presszókávé 50-80 mg koffeint tartalmaz, a legtöbb ajánlás szerint egészséges ember számára napi 200-300 mg koffein még nem okoz panaszokat. Az energiaitalok koffeintartalma gyártótól függ, de adott kiszerelés általában egy jó erős presszónak felel meg.

Napi 3-4 kávé vagy ugyanennyi energiaital tehát nem jelent kockázatot, hacsak valakinek nincsenek szív- és érrendszeri problémái. A koffein ugyanis felpörgeti az anyagcserét, növeli a pulzust és a vérnyomást, komoly megterhelést jelent a szívnek. Ebből lehet a baj, ha az ember nem tart mértéket, sőt.

Valójában méreg, 5 gramm már ölhet

Nagyon sok fiatal nincs tisztában egészségügyi állapotával, a szakember saját praxisában is számos olyan huszonévessel találkozik, akiken akár még életükben nem végeztek laborvizsgálatot.

Rejtett szív- és érrendszeri betegségek esetén mind a kávé, mind az energiaital fogyasztása veszélyes: tovább súlyosbítja a bajt, maradandó károsodáshoz, extrém mennyiség esetén rosszullétet, életveszélyes állapotot idézhet elő

– részletezi a 24.hu-nak a szakember.

Mindenkinek másképp működik és más határok között képes tolerálni a szervezete, de a túl sok koffein egészséges személy számára is méreg.

Nyilván egyénfüggő, de napi 600 mg felett jelentkezhetnek a mérgezés tünetei, 5-10 gramm pedig már halálos lehet.

A koffeinmérgezés tünetei:

  • hányinger, hányás;
  • émelygés, szédülés;
  • hasmenés;
  • gyakori vizelés;
  • remegés;
  • heves szívdobogás érzése;
  • ritmuszavar;
  • légzési zavar;
  • pánik, szorongás, idegesség, nyugtalanság.

Ilyen esetben nyugalomra van szükség, de ha a tünetek 15 percen belül nem csillapodnak orvosi segítségre van szükség, mentőt kell hívni – figyelmeztet az Elsősegély.hu.

Pörget, mint a kokain

Itt jön a képbe a buli, a kontrollálatlanság és az alkoholl.

Az alkohollal kevert energiaitalok rövid és hosszú távú hatásait a droghasználathoz lehet hasonlítani. Egyes kutatások szerint épp annyira emeli meg szervezetünk dopaminszintjét, mint a kokain. És függőség is kialakulhat

– emeli ki Abonyi Orsi.

InstaCash Banner 336x280