Tűzoltás kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatokban, ezért utazik Washingtonba Szijjártó Péter külügyminiszter a héten – tudta meg a Népszava.

Szijjártó Péter Washingtonban Wes Mitchell-lel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős, leköszönő helyettes áll. Fotó: kormany.hu

Még a héten, valószínűleg szerdán Washingtonba utazik Szijjártó Péter külügyminiszter – értesült lapunk diplomáciai forrásból.

Információink szerint Wes Mitchellel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárával találkozhat. Ő egyébként január elején beadta a felmondását, és már csak február 15-ig marad a posztján, aztán távozik. Az persze kérdéses, hogy mennyire előremutató egy olyan helyettes államtitkárral tárgyalni, aki utolsó napjait tölti hivatalában. Ugyanakkor lapunk úgy tudja, az elmúlt hetek fejleményei után

a magyar kormány „tűzoltó üzemmódba” kapcsolt,

így a lényeg elsősorban az volt, hogy egyáltalán szóba álljon valaki Szijjártóval az amerikai külügyminisztériumban.

A múlt héten az Átlátszó és a The Wall Street Journal közös cikkben írta meg, hogy Washingtonban megdöbbenést keltettek Orbán Viktor több kijelentése. Az például, hogy David C. Cornstein amerikai nagykövetnek azt mondta: azt szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött. A kormányfőtől szokatlan módon Orbán Viktor az MTI-nek adott nyilatkozatban igyekezett „kacsának” minősíteni az állításokat, egyben hangsúlyozta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese.
Két nappal később azonban a Direkt 36 oknyomozó portál hozott nyilvánosságra egy a washingtoni magyar nagykövetségről származó nem nyilvános táviratot, ami Magyar Levente miniszterhelyettes amerikai tárgyalásairól szólt. Ebből kiderült, hogy Wes Mitchell úgy fogalmazott, kezd elfogyni a levegő azok körül, akik még jó szándékkal állnak az Orbán-kormányhoz Washingtonban, az amerikai törvényhozásban egyre ellenségesebb a hangulat a magyar miniszterelnökkel szemben. Az okok gyakorlatilag megegyeztek az Átlátszó által közöltekkel. Azt a Népszava derítette ki, hogy a közös védelmi egyezményt egyelőre azért nem akarja aláírni a miniszterelnök, mert ebben az amerikai kormány gyakorlatilag szabad, bejelentés nélküli csapatmozgásokhoz kér magának jogot az ország területén, ezt pedig Orbán Viktor alapvető szuverenitáskérdésnek tekinti.
Szijjártó Péter így minden bizonnyal valamilyen kompromisszumos javaslatcsomaggal érkezik Washingtonba – az egyezmény vagy akár Ukrajna ügyében –, és megpróbálja előkészíteni Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tervezett budapesti látogatását is.
Ennek ugyan még nincs meghatározott időpontja, és az amerikai fél szándékosan lebegteti is, mikor kerülhet sor az Orbán Viktor számára fontos találkozóra, de diplomáciai forrásaink szerint a legvalószínűbb, hogy február közepén, amikor Pompeo Varsóba és Pozsonyba is ellátogat.

InstaCash Banner 336x280