Az év végi váltók lesznek az elsők, akiknek már nem kell külön figyelniük a 30 százalékos baleseti adóra, ezt biztosítási adóként beépítik az éves díjba. – írja a HVG.hu

Illusztráció. Forrás? Youtube.com / Fotórovat Zalai Hírlap

10-15 százalékos díjemelkedés mellett 140-150 ezer szerződést váltó gépjármű-tulajdonosra számítanak a szakértők a november elején kezdődő év végi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampányban.

Ennek következtében a személyautóknál az átlagdíj 26-28 ezer forint lehet.

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója elmondta:

az év végi váltók lesznek az elsők, akiknek már nem kell külön figyelniük a 30 százalékos baleseti adóra, ezt biztosítási adóként beépítik az éves díjba.

A szakértő szerint elsősorban a károk növekvő száma, valamint a helyreállítási költségek gyors emelkedése miatt kell majd többet fizetni.

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke szerint az év végi kampány a Magyarországon regisztrált mintegy 5 milliós gépjármű-állományból még több mint 1,3 millió gépjárművet, köztük több mint 900 ezer személygépkocsit érint. A szakember arra számít, hogy a díjemelkedés miatt akár 140-150 ezer gépjárműtulajdonos is szerződést válthat.

A biztosítók idén is legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az érintettek ezt követően tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postán, illetve e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. A szakértő szerint a tarifák összevetésénél érdemes figyelni arra, hogy az idei díjat mindenki a baleseti adóval együtt vegye figyelembe.

InstaCash Banner 336x280