A Nagykörösi út kispesti szakaszának házait civil ruhás rendőrök látogatták végig a napokban. Hétfő délután érkezik Budapestre az orosz elnök, aki miatt az ablakokat sem nyithatják ki. – írja a Zoom.hu

Fotó: Mikhail Metzel / TASS

Napok óta terjed a Nagykörösi út kispesti szakaszán élők között a hír, hogy civil ruhás rendőrök járják végig a házakat. A fokozott rendőri jelenlét azonban nem az utóbbi időben megszaporodott betöréseknek köszönhető, hanem Vlagyimir Putyin hétfői látogatásának. Az orosz elnök a cselgáncs-vb megnyitója miatt jön Budapestre, de fél napos látogatása alatt találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Több helyi Facebook-csoportokban is azt állították, a rendőrök a Wekerletelep szélét jelentő úton mindenhová becsöngettek, és annyit mondtak, hogy az orosz delegáció érkezése miatt járják a környéket. A lakók figyelmét felhívták arra, hogy az elnöki konvoj miatt be kell majd csukni az ablakokat, az út menti parkolókban tilos lesz a parkolás, nem szabad kitenni semmit a házak elé, sőt a kukákkal is vigyázni kell.

Egy levelet is találtunk, amelyet az egyik helyi társasházkezelőnek küldött a Terrorelhárítási Központ (TEK). Ez hasonló tartalommal bírt, mint a civil ruhás rendőrök közlései.

Forrás: Zoom.hu

A témáról tanakodó wekerleiek, ha nem is voltak felháborodottak, túlzónak érezték az intézkedést.

„Mondjuk az emeleten lakunk, soha nem nyitjuk ki az útra néző ablakunkat, alatta megy az autópálya. Engem egyáltalán nem zavar, hogy kéréseik voltak, teljesen rendben van. Maguk is inkább írjanak az új IKEA-katalógusról” – szegezte nekem az egyik helybéli, aki egyáltalán nem kifogásolta a biztonsági intézkedéseket. Mindenesetre gyorsan megnyugtattam, hogy néhány napja már eleget tettünk a javaslatának.

A rendőrségi kérés egyébként majdnem minden elemében túlzónak tűnik. A Nagykörösi út wekerlei szakaszán ugyanis zajvédő fal húzódik évek óta. Ez pedig jócskán megnehezítene egy földszinti lakásból indított támadást. A magasabban fekvő ingatlanokból könnyebben lehetne bajt okozni, de ahogy egy lakó megjegyezte, a zaj és légszennyezés miatt az ablakokat a legtöbb itteninek eszébe sem jut kinyitni.

Kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget, ha megérkeznek a válaszok, cikkünket frissítjük.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy a Terrorelhárítási Központ fogja biztosítani az orosz államfő budapesti tartózkodása alatt a neki járó és a biztonsági szolgálatok által szükségesnek minősített védelmi szintet.

Természetesen az orosz szolgálatok is kiemelt figyelmmel biztosítják Vlagyimir Putyin külföldi útjait. Az ilyenkor szokásos protokoll szerint már napokkal korábban megérkezik a fogadó országba az a repülőgép, amellyel az elnöki látogatását előkészítő stáb tagjai érkeznek. Az orosz állami légitársaság, a Rosszija gépével (vagy gépeivel) érkezik a biztonsági, protokoll- és logisztikai személyzet és felszerelés a helyszínre, ahol a helyi hatóságokkal – jelen esetben a TEK-kel – együttműködve alakítják ki az orosz elnök látogatásának biztonságos lebonyolítását.


(Forrás: Youtube.com)

Általában különböző helyszínekről száll fel az a két gép, amelyek az elnöki delegáció tagjait szállítják. Természetesen soha nem árulják el, Vlagyimir Putyin melyik Il–96–300PU fedélzetén utazik. A kifejezetten az orosz elnök és miniszterelnök részére készült gépeket megerősített védelmi felszereléssel látták el, illetve olyan kommunikációs rendszerrel, amellyel az orosz elnök a világ bármely pontjáról irányíthatja országát. Vészhelyzet esetén – akárcsak az amerikai Air Force One esetében – az egész kabinet működése biztosítható a repülőről.

A biztonság mellett természetesen luxuskörülményeket is biztosít az elnöki különgép a delegáció számára:


(Forrás: Youtube.com)

Vlagyimir Putyint valószínűleg hétfőn délután már a ferihegyi helyszínen várja majd az az öttonnás Mercedes-Benz, amelyet az orosz elnök külföldi útjai során használ. A páncélborítású limuzin (amely ellenáll a géppuskák lövedékeinek, a gránátrobbanásoknak, sőt még azt is kibírja, ha aknára fut) 6,5 méter hosszú, és az ablakok is golyóállók. Az autót az sem állítja meg, ha kilövik a gumijait, mivel még ilyen állapotban is 200 kilométert képes megtenni akár óránkénti 80 kilométeres sebességgel. Az orosz elnöknek akkor sem kell aggódnia, ha gáztámadás éri, a kocsiban ugyanis saját oxigéntartály biztosítja a friss levegőt. A limuzint – amelynek alapváltozata 300 millió forintnak megfelelő összegbe kerül – felszerelték külső tűzoltórendszerrel is.

zoom.hu

InstaCash Banner 336x280