A világ legveszélyesebb helyeiről tudósított, mégis egy dán tengeralattjárón halt meg Kim Wall újságíró. Megcsonkított testét két héttel azután találták meg, hogy a jármű tulajdonosával riportot készített a fedélzeten. Skandináviát egy rejtélyes bűnügy tartja lázban. – írja a Zoom.hu

Augusztus 10-én este 7 óra körül a svéd újságíró, Kim Wall mosolyogva szállt fel Peter Madsen dán polihisztor tengeralattjárójára. Végtagok és fej nélküli torzóját majdnem két héttel később találta meg egy kerékpáros a koppenhágai kikötő közelében. Az, hogy a két időpont között pontosan mi történt, jelenleg a dán és a svéd kriminalisztika egyik legnagyobb rejtélye.

Bár Magyarországon ismeretlen a neve, Kim Wall neves újságíró volt. Svédországban született, majd nemzetközi kapcsolatok után a New York-i Columbia Egyetemen tanult újságírást. Szabadúszóként dolgozott a The Guardiannek, a Time magazinnak és a The New York Times-nak is. Tavaly kollégáival együtt a legjobb digitális riportnak járó Hansel Mieth-díjat is megkapta egy Marshall-szigeteki riportjáért, amely a Süddeutsche Zeitungban jelent meg.

A 30 éves újságírónő akkor is anyagot készített, amikor felszállt az UC3 Nautilus tengeralattjáróra. Alanya a jármű tulajdonosa, a dán Peter Madsen volt, akit a koppenhágai rendőrség most azzal vádol, hogy köze volt a nő halálához – csak éppen azt nem tudni, hogyan.

Peter Madsen nemcsak tengeralattjárót, rakétát is tervezett. Forrás: Wikimedia Commons/Necessary Evil

A sajtóban leginkább csak polihisztorként emlegetett Peter Madsent Skandináviában mindenki ismeri, de a legtöbben ártalmatlan csodabogárnak tartják. Először akkor került először a hírekbe, amikor 2008-ban önkéntesekből verbuvált csapatával együtt elkezdett dolgozni álmán, a Nautilus nevű tengeralattjárón. Hat évvel később közösségi finanszírozásban próbáltak 50 ezer dollárt (12,8 millió forintot) szerezni a felújításához, de csak 6170 (másfél millió forint) jött össze. A jármű akkor már ezer merülésen volt túl, és tíz önkéntes dolgozott rajta. Egy évvel később Madsen összeveszett velük, azóta egyedüli tulajdonosa a Nautilusnak.

„Azt gondolhatjátok, hogy átok ül a Nautiluson. Az átok én vagyok. Nem lel békére, amíg én létezem” – írta akkor Madsen a csapatnak.

Lemondta a programot

A dán törvények egyébként nem adtak rá engedélyt, hogy a jármű utasokat is szállítson, de a kikötőben szervezett túrákon meg lehetett nézni a tengeralattjáró belsejét. Így még rejtélyesebb, miért indult útnak azon a végzetes estén, fedélzetén az újságíróval és „hobbi mérnökkel”, aki egyébként következő projektje részeként űrrakétát tervez éppen.

Kim Wallt járókelők látták utoljára, amikor beszállt a tengeralattjáróba. Az indulás előtt egy fotó is készült a párosról a fedélzeten.

Fotó: Ritzau

A jármű másnap egy kiállításra ment volna a Dániához tartozó Bornholm szigetére, de Madsen este egy sms-t küldött a legénység egyik tagjának, hogy mégsem vesznek részt a programon, majd útnak indult.

Kim Wall barátja hajnali fél 3-kor jelezte a rendőrségnek, hogy a nő nem érkezett haza. Időközben viszont nemcsak a nő, hanem a tengeralattjáró is eltűnt: csak másnap délelőtt fél 11-kor sikerült vele újra felvenni a kapcsolatot. A tulajdonos a parti őrségnek azt mondta, hogy a kikötő felé tart. Csakhogy alig telt el fél óra, a tengeralattjáró hirtelen elsüllyedt, Madsen kiugrott belőle, egy csónak mentette ki. A rendőrség ekkor kezdte el eltűntként keresni az újságírónőt.

A kiemelt tengeralattjáróban vérnyomokat is találtak. Fotó: Ole Jensen – Corbis/Corbis via Getty Images

A dán és a svéd hatóságok búvárokkal, szonárral és helikopterekkel is keresték a riportert, és a tengeralattjárót is kiemelték a vízből, de napokig nem akadtak a nyomára. Madsen a kihallgatásán azt mondta, hogy ő még előző este kitette a nőt Koppenhágában, és fogalma sincs, mi történhetett vele.

Előkerült egy torzó

Az események először akkor vettek váratlan fordulatot, amikor augusztus 14-én, tehát három nappal a végzetes este után, a rendőrség azt közölte: minden bizonyíték arra utal, hogy a tengeralattjárót szándékosan süllyesztették el. Ekkor már a dán tulajdonos is megváltoztatta a vallomását: bevallotta, hogy Kim Wall egy balesetben meghalt a hajón, ő pedig a tengerbe dobta a testet.

Azt viszont tagadta, hogy bármi köze lenne a nő halálához.

Pontosan egy héttel később, augusztus 21-én egy emberi torzót mosott partra a tenger. Se lábai, se karjai, sem pedig feje nem volt. Már akkor elindultak a találgatások, hogy Kim Wall eltűnésének köze lehet hozzá, de a DNS-vizsgálatok alapján a rendőrség csak szerda reggel erősítette meg: valóban a riporternő holttestét találták meg a parton.

A vizsgálatok szerint a végtagokat szándékosan vágták le a testről. A nyomozást vezető Jens Moeller Jensen sajtótájékoztatóján azt is elmondta: a nő testéhez fémdarabot erősítettek, hogy biztosan elsüllyedjen a tengerben. Az orvosszakértői vizsgálatok találtak a torzón olyan sérüléseket, amelyek azt jelzik: valaki biztos akart lenni abban, hogy a holttestből távozik a levegő és a gázok, hogy elsüllyedjen. A tengeralattjáró belsejében száraz vérnyomokat is találtak, melyek szintén Kim Walltól származnak. A rendőrség közben folytatja a kutatást, hogy megtalálják a test hiányzó részeit.

Gondatlanság vagy gyilkosság?

A kérdés már csak az, miért és hogyan halt meg a 30 éves újságírónő. Peter Madsen továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Kim Wall balesetben halt meg a fedélzeten. A tengeralattjáró tulajdonosát gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

A DNS-azonosság nem változtat ügyfelem korábbi vallomásán. Azt mindenképpen pozitív fejleményként értékeljük, hogy megtalálták a holttestet

– mondta a sajtónak a férfi ügyvédje.

Kim édesanyja a Facebookra posztolta a család közleményét, amiben nemcsak a sokkról és a gyászról ír, hanem arról is, lánya milyen veszélyes helyeken dolgozott.

Kim hónapokig utazott a csendes-óceáni térségben, hogy megtudja a világ, mi történik a lakossággal a szigeteken, melyek kísérleti atomrobbantás miatt süllyednek a tengerbe. Elutazott a földrengés sújtotta Haitire, Idi Amin kínzókamráiba Ugandában és Srí Lanka bányáiba is. Hangot adott a gyengéknek, az elesetteknek, és a mellőzötteknek

– írta.

A sors furcsa fintora, hogy az újságíró egy látszólag veszélytelen anyagon dolgozva, otthona közelében vesztette életét.

zoom.hu

InstaCash Banner 336x280