A tüntetések miatt a hetes cikk mielőbbi tárgyalását szorgalmazza az európai parlamenti képviselő. – írja a 444.hu

Forrás: ujszo.com

A magyar jogállamiságról készült uniós jelentés szerzője, a holland Judith Sargentini hétfőn közleményben reagált a Magyarországon hatodik napja zajló demonstrációkra.

Az EP-képviselő szerint az új „rabszolgatörvény” a jéghegy csúcsát mutatta meg egy tekintélyelvűségbe és állami kontrollba zuhanó országban, ahonnan fiatalok tömegei menekülnek, miközben a kormányfő fizetés nélküli túlórákra próbálja kényszeríteni a lakosságot az általa teremtett munkaerőhiány orvoslására.

A zöldpárti Sargentini szerint mielőbb el kell indítani az eljárást Magyarország ellen, hogy a kormány észhez térjen. 

Sargentini nem csak a magyaroknak és a magyar kormánynak, de a Fideszt sorai közt tudó Európai Néppártnak is üzent. Azt írta, miközben örömmel papolnak az uniós értékekről, megtűrnek soraik közt olyan erőket, amelyek tiporják azokat, és semmit nem tesznek a demokrácia védelmében.

Szeptemberben fogadták el a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben. Jelenleg az unió tanácsa előtt van az ügy, de hivatalos meghallgatásra idáig nem került sor.

A miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönthet majd arról, valóban sérülhetnek-e az uniós értékek Magyarországon. Az eljárás végén súlyos esetben akár a tagország szavazati jogát is megvonhatják.

InstaCash Banner 336x280