A szervezet az OBT és az OBH közötti vita, illetve Handó Tünde kinevezési gyakorlata miatt döntött a vizsgálat mellett. – írja a HVG.hu

Forrás: HírTV

Felügyeleti eljárást indít a magyar bírósági rendszerrel kapcsolatban az Európai Bírói Egyesület (EBE).

A döntés azután született, hogy az igazságszolgáltatás magyarországi helyzetéről tárgyalt Marrákesben tartott éves ülésén a Bírák Nemzetközi Egyesülete.

A szervezet októberi ülésén Ujkéri Csabának, a Kaposvári Törvényszék korábbi elnökének javaslatára foglalkoztak a hazai igazságszolgáltatási rendszerrel, az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírói Hivatal (OBH) közötti vitával, illetve Handó Tünde kinevezési gyakorlatával. A magyar delegáltak arról számoltak be, hogy Handó kétséges eszközökkel bénítja meg az OBT működését, és akadályozza, hogy a bíróságok függetlenül működhessenek.

A nemzetközi szervezet ülésén telefonon érdeklődtek a Magyar Bírói Egyesület elnökénél, hogy mit gondol egy esetleges eljárásról, ugyanis az EBE nem vizsgálódhat magyar tagszervezetének kérése nélkül.

Az EBE felkért egy munkacsoportot a helyzet vizsgálatára, első lépésként levélben keresik meg az OBT-t, valamint az OBH-t. Az eljárásnak a magyar igazságszolgáltatásra nincs hatása, csupán jelezhetik, hogy ha valamit nem találnak rendben, és ajánlás formájában teszik meg javaslataikat.

InstaCash Banner 336x280