Hamarosan eldől, ki láthatja el egymilliárd forintért mobilokkal a kormányzati szektort. – írja a Zoom.hu

Brüsszel, 2015. december 17. Az Európai Néppárt által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletére érkezik, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2015. december 17-én. Fotó: Európai Néppárt / MTI

Olyan telefonkereskedőnek eszébe se jusson elindulni a kormányzati intézmények nagy mobilközbeszerzésén, amelyik nem tart raktáron csúcskategóriás iPhone-t. A pályázás egyik feltétele ugyanis, hogy a cég tudjon szállítani minimum 5,5 col képernyő-átmérőjű, 256 gigabájt belső tárhellyel szerelt, IOS operációs rendszerű telefont. Ugyan nincs kimondva, de

a gyakorlatban ez az Apple jelenleg elérhető csúcsmobilját, az iPhone 7S-t takarja.

A közbeszerzést úgy általában nem a sarki telefonboltokra írták ki, a reménybeli nyertesnek alsó-, közép-, és felsőkategóriás telefonokat is kell kínálnia, továbbá olyanokat, amik víz-, por-, és ütésállók (vagyis strapatelefonokat).

  • Ami a felső kategóriát illeti, legalább négy márkát kell ajánlani, a kínálatnak a 4,7 colos, 32 gigabájtos IOS-telefonoktól a 6,2 colos, 32 gigabájtos, androidos készülékekig mindent le kell fednie (beleértve a legnagyobb kapható iPhone-t). Ami az androidos telefonokat illeti, a 6-os verzió (Marshmallow) a minimum elvárás.
  • Középkategóriában szintén legalább négy márkával kell indulni, a minumum követelmény androidos telefonoknál a Lollipop verzió és 16 giga belső tárhely, de iPhone-ból 128 gigásat is kell kínálni.
  • Az alsó kategóriához elég két gyártó termékét kínálni (de öt különböző típust), a készülékeknek a telefonáláson, az sms-ezésen és az ébresztésen kívül nagyon nem kell tudniuk semmit.
  • Strapatelefonból szintén elég két gyártó terméke (de legalább négy típus), meg kell felelniük az IP67 minősítésnek (vagyis porállónak és egy méter mélységig vízállónak kell lenniük).

Egymilliárd forint két évre

A széles termékpaletta elvárása persze érthető, központosított közbeszerzésről van szó, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) írta ki. A győztes céggel vagy cégekkel keretszerződést írnak alá, a kormányzati szektor összes intézményének

a nyertes szállíthatja majd a mobilokat két évig, összesen egymilliárd forint értékig.

Ebbe a körbe tartozik a minisztériumoktól az Államkincstáron át a rendőrségig az állami szektor jelentős része, ezért lesz szükség a prémium okostelefontól a strapatelefonig mindenféle készülékre. A KEF egyébként maga is kormányzati intézmény, a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik. Ettől függetlenül felvethető a kérdés, kell-e akár egy miniszternek adófizetői pénzből 256 giga tárhellyel szerelt iPhone-t biztosítani.

zoom.hu

InstaCash Banner 336x280