Ahogy a bíróságokon a bugyiviselet, a honvédelmi tárcánál a pirosra kozmált bőr nem fér az etikettbe – gondoltuk a minisztérium gigantikus naptej-beszerzését látva, de nem erről van szó: a tetőtől-talpig gyakorlóba bújt katonákat védik az UV-sugárzástól. – írja a hvg.hu

Naptej nyakra-főre

32,1 millió forintért vásárolt júliusban naptejet egy budapesti forgalmazótól a Honvédelmi minisztérium – bukkantunk a meglepő beszerzésre a tárca kormany.hu-ra feltöltött szerződései között. Bár a fényvédőszerek márkája és pontos mennyisége a táblázatban nem szerepelt, egy átlagos, nem felsőkategóriás, de nem is kommersz, 2000 forintos terméket véve ez 16 ezer flakon naptejet jelent.

A táblázatot tovább böngészve még feljebb emelkedett a szemöldökünk, eszerint ugyanis további 24,7 millió forintot költött a minisztérium multivitamin-, 7,6 milliót pedig C-vitamin készítményekre is.

A 8 millió forintos rovarriasztó-beszerzéshez érve gyanítani kezdtük, hogy a tárca nem saját dolgozói egészségmegőrzésére, hanem valamely távoli katonai misszió igényeire gondolhatott a beszerzésekkel, a minisztérium sajtóosztálya két heti gondolkodás után pedig végül meg is erősítette sejtéseinket.

A részletes indoklás szerint „a Magyar Honvédség szerteágazó feladatainak ellátása során a katonák szabad téren, változékony időjárási és klimatikus körülmények között végzik feladatukat. A honvédség a gyakorlatokon és kiképzéseken túl folyamatosan több ezer fővel lát el határvédelmi feladatokat, emellett három földrész tucatnyi országában van jelen katonáival Iraktól kezdve, a Balkánon át Afganisztánig.

„A kérdésében szereplő tételeket a Honvédelmi Minisztérium a katonákról való gondoskodás jegyében, mint felelős munkáltató, a munkavédelmi előírások figyelembevételével, a katonák és munkavállaló állomány egészségének megőrzése és ezen tevékenységek biztonságos ellátása érdekében szerzi be.”

A megható gondoskodást nyugtázva csupán egyetlen kérdésünk maradt: vajon hová kenik a gyakorlóruhából szinte csak az arcukon és kézfejükön kilátszó katonák a 200 ml-es kiszereléssel számítva legalább 3200 liter naptejet?

hvg.hu

InstaCash Banner 336x280