A legújabb Magyar Közlönyben a kormány több határozattal osztott szét jelentős összegeket a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló fejlesztéseknek. – írja az Mfor.hu

A tatabányai csarnok látványterve Forrás: kemsport.hu

A hétfői Magyar Közlönyben több kormányhatározat is megjelent, melyekkel a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló fejlesztésekhez rendeltek pénzt Orbánék. Összesen így most 26,15 milliárd forint került kiosztásra, igaz, a támogatott beruházások több évre elhúzódnak, ennek megfelelően a pénzügyi támogatások is megoszlanak.

  • Dunaújváros a Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztéséhez 1,159 milliárd forintot kapott,
  • plusz a vidámpark és területének fejlesztéséhez még 439 milliót adott a kormány,
  • Békéscsabán a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztése 2,956 milliárd,
  • a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark pedig 1 milliárdot támogatásban részesül,
  • Tatabányán a multifunkcionális csarnok 2019-ig 15,1 milliárdos állami támogatást kap,
  • Zalaegerszegen pedig a városi uszoda újul meg, amihez Orbánék 5,5 milliárdos anyagi segítséget adnak.

Tatabányán egy 6000 férőhelyes csarnok épült volna, igaz, eredetileg bőven megelégedtek volna egy feleakkorával is. Mivel azonban Orbán Viktor a tatabánya látogatásán azt mondta: a városra bízza a döntést, azt támogat az állam, amit a város akar, a városvezetők a nagyobb létesítmény mellett döntöttek “ha már ingyen kapják azt”.

A polgármester egy évvel ezelőtt azt mondta: a 6000 férőhelyes sportcsarnok beruházása mindössze 35 százalékkal lenne drágább, az üzemeltetés tekintetében pedig 20 százalékkal több, mint a feleakkora létesítmény építése és fenntartása. Éves szinten 138 millió forint plusz rezsivel kell számolni a nagyobb sportcsarnok esetén.

Meglepő módon épp a kerület fideszes országgyűlési képviselője, Bencsik János korábbi polgármester kezdett lobbizni azért, hogy a kisebb, 3000 fős csarnok épüljön meg. A politikus honlapján áprilisban jelent meg egy interjú, amiben egészen ésszerű érvekkel levezeti, miért elég bőven a 3000 fős csarnok a városnak. Ezek az érvek a következők:

  1. A mostani, 1100 fős sportcsarnokban egy átlagos kézilabdameccsere 7-800 néző megy ki, rangadókon van csak telt ház. 2000-nél több ember valószínűleg egy hazai bajnoki rangadóra sem menne el.
  2. Az önkormányzat nem lenne képes üzemeltetni egy 6500 fős sportcsarnokot.

Most megszületett a kormánydöntés a csarnokról, és kiderült, hogy a Bencsik által támogatott, kisebb terv győzött:

a csarnok 3000 fős lesz, de a nagyobb rendezvényekre a duplájára bővíthető.

Egy kicsit azért mégis izzadhatnak az adófizetők, hiszen a stadion így is 15,2 milliárd forintba kerül, ami férőhelyenként kicsit több mint 5 millió forint.

A hétfői Magyar Közlöny egy másik határozata nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a sportcsarnok beruházását, vagyis a különféle engedélyek megszerzése és a hatósági ügyintézés sokkal gyorsabban mehet.

mfor.hu